Tai-Chi Tijd: 09:30 – 11:00 uur Kosten: per les € 7,00 Contact: Daan Hengst 075-6843778
Algemene informatie over Taiji
Door : Daan Hengst
Wat is taiji?
Oorspronkelijk werd in China taiji beoefend als een vechtkunst.
Lange tijd geleden, de gissingen lopen nogal uiteen, werd de kennis en kunde alleen binnen de eigen familiekring overgedragen en eerst later ook buiten de familiekring. Omstreeks de zestiger jaren werd deze kennis ook naar het Westen gebracht.
Vechten met de handen en voeten was met de komst van vuurwapens, niet langer noodzakelijk om te overleven .
De principes echter, die nodig waren om goed te kunnen vechten
zoals bv.
– volledig ontspanning
– stevig op de grond staan ( wortelen in de aarde)
– een goed balansgevoel
– een juiste lichaamshouding
werden nu aangewend om op een prettige en juiste manier te kunnen bewegen en daardoor fit en gezond te blijven.
Hoe wordt taiji tegenwoordig beoefend?
Dans
Wie ‘s ochtends vroeg in een willekeurig park wandelt, kan soms een groepje mensen aantreffen die sierlijke bewegingen maken, langzaam en synchroon. Zij beoefenen taiji om zich prettig te voelen en energie te verzamelen voor de dagelijkse werkzaamheden.
Hoe vaker men oefent des te gestroomlijnder worden de bewegingen ( zgn. Flow) .
Er zijn overeenkomsten te herkennen met dansbewegingen of men kan het beschouwen als een meditatie in beweging. Het is goed voor lichaam en geest.
Zelfverdedigingsport
Degenen die meer geinteresseerd zijn in de martiale aspecten van de taiji kunnen de principes aan wenden om een tegenstander te ontwortelen ( uit balans te brengen).
Net als in andere sportactiviteiten zijn daartoe regels ontworpen die ervoor zorgen dat de kans op blessures zo klein mogelijk is. Deze vorm van taiji wordt “pushing hands” genoemd.
Vooral het aspect ontspanning wordt hierbij speciaal benadrukt om controle te kunnen houden over de eigen bewegingen en die van de tegenstander te kunnen voelen.
3) Taiji in het dagelijkse leven ( cursus in de Bres )
Is het ook mogelijk de principes toe te passen in het leven van alle dag? Jazeker, u bent toch de hele dag bezig met iets waarbij aandacht nodig is.
Soms wordt meer manuele arbeid verricht en soms meer geestelijke, in beide gevallen zijn de taijiprincipes toe te passen. Denk hierbij bv. aan het duwen van een rolstoel/ kruiwagen, het tillen van zware voorwerpen, trekken van onkruid, een persoon helpen opstaan die daartoe zelf niet goed meer in staat is, met de computer werken etc.
Ook bij sportieve activiteiten kan taiji helpen bewust te bewegen .
Door het bewustzijn te verbeteren over de handelingen die men doet, zijn blessures aan schouders, rug, knieën etc. te voorkomen en/of te genezen.
Om te kunnen oefenen hebben we een partner nodig die dezelfde druk op ons lichaam uitoefent als die wanneer men een rolstoel bijvoorbeeld duwt. De oefening houdt in dat men zo min mogelijk spierkracht ( (= ontspannen) gebruikt ,
in de juiste houding( =rechtop)
stevig op de grond (= geworteld) staat
om de persoon of een rolstoel waarmee men oefent
kan verplaatsen.
Niet al je spieren aanspannen! Hierdoor ontstaat weer spanning zowel in lichaam als geest.
Er zijn veel partneroefeningen te bedenken die ons in staat stellen uiteindelijk rustig, zelfbewust en effectief te bewegen.
De vraag is of u zoveel aandacht/ energie wilt steken in een geheel nieuw bewegingspatroon. Het is zeker niet zo dat heilzame effecten van de ene op de andere dag te merken zijn.
Het proces gaat maar langzaam, daarom moet u vooral plezier hebben in datgene wat u doet en drijft.
Als u de stap waagt, kom dan naar de Bres : dinsdagochtend 9.30u- 11.00u, info tel. 075 6843778 ( Daan Hengst)