Stoelyoga


Wat is stoelyoga?


Stoelyoga biedt ouderen en fysiek beperkten de mogelijkheid om hun lichaam op een vriendelijke manier te activeren. De meeste oefeningen worden zittend uitgevoerd, maar ook enkele staand. Daarbij worden inspanning en ontspanning afgewisseld. We zetten de ademhaling in om bewust en met aandacht te bewegen. De oefeningen zijn niet ingewikkeld en worden in een rustig tempo uitgevoerd. We zullen de grenzen van onze lichamelijke mogelijkheden ervaren en leren accepteren. Niks moet, uitproberen mag.
Heel belangrijk: tijdens de les zijn we het ene moment geconcentreerd bezig en het andere moment schieten we in de lach.
Lesopbouw
1. Opwarming: met gesloten ogen wordt de aandacht naar binnen gericht m.b.v. de
ademhaling.
2. Themahoudingen: we voeren een serie oefeningen uit.
3. Cool down: rustige houdingen
4. Eindontspanning: zittend (of liggend op een matje) sluiten we de les af door ontspanning
te creëren.


Voorbeelden van oefeningen:

Door simpelweg de handen al zittend op de buik te plaatsen en naar de handen te ademen worden de beweging en het ritme van de ademhaling letterlijk gevoeld. Met de ogen gesloten kan diepe ontspanning worden ervaren.
Zittend op de stoel zetten we de armen in de cactusstand. We trekken de navel iets naar binnen en houden de rug lang. De borst is ruim en breed. We ademen in, laten de borst uitzetten en op de uitademing brengen we de onderarmen voor de borst bij elkaar. Op het ritme van de ademhaling openen en sluiten we de armen. Daarna ontspannen we de armen en voelen even na.
In sommige lessen gebruiken we hulpmiddelen zoals een lint of een kleine bal.


Docent
Yolanda Haighton, gediplomeerd yogadocent. Opgeleid door Dirk-Jan lust.
Sinds 2009 geef ik yogales (hathayoga). Ik ben in 2016 met stoelyoga begonnen toen ik een yogagroep met senioren overnam en ontdekte dat het gebruik van de stoel veel comfort bood.
De meeste deelnemers vonden het niet meer prettig om de oefeningen op de mat te moete uitvoeren. Zo is stoelyoga op mijn pad gekomen. Inmiddels heb ik bij Samsara een bijscholingsworkshop ‘plezier voor ouderen’ gevolgd.
Inspiratiebron:
Het boek ‘Stoelyoga voor iedereen! van Paula Jap Tjong.


Toekomst
Stoelyoga in De Bres
Woensdagmiddag: 13.30 – 14.30 uur
Kosten: € 8,00 euro per les.
Aantal deelnemers: minimaal 8, max 12
Mits: uit de peiling blijkt dat er voldoende belangstelling is.

Print Friendly, PDF & Email